Ons verhaal

De ASBL MolemBIKE werd geboren in 2021 als resultaat van een meerjarenproject (2016-2021) uitgevoerd binnen het Gemeenschapscentrum Molenbeek Maritiem. Maar oorspronkelijk was het gewoon een feestje...

De eerste editie van MolemBIKE (oorspronkelijke naam "Molenbike!") zag het levenslicht op 4 juni 2016 in Molenbeek, met het idee om een fietsfestival te creëren binnen de Maritieme wijk van de Brusselse gemeente. Het eendaagse festival bestond uit een aantal activiteiten in de wijk, in samenwerking met verschillende fiets- en Molenbeekse verenigingen. Er was een korte lus om de gemeente te ontdekken en een lange lus van ongeveer 40 km voor meer ervaren fietsers. Het succes van het eerste evenement moedigde de organisatie van 3 andere jaarlijkse edities aan, elk ambitieuzer en rijker dan de vorige. "MolemBIKE 2018 zag duizenden fietsers van de Critical Mass Nationale deelnemen. De editie van 2019, het jaar van de Tour de France in Brussel, zag de eerste verschijning van de wielerfanfare, onder leiding van muzikant Peter Veyt.

Zonder titel

De eenmalige evenementen creëerden spontaan vraag en het opzetten van een meer duurzame, lange termijn dynamiek ("Le Maritime à Vélo"). Onder impuls van oprichters Edoardo Luppari en Fabio Checcucci, coördinator van het Maritiem Centrum, en projectleider en gids Riet Naessens werden vanaf oktober 2017 fietslessen voor vrouwen opgezet. Vanaf 2018 werd het project gesubsidieerd en ondersteund door Brussels Mobility en evolueerde het in de loop der jaren tot het project Hirond'ELLES. Het jaar van COVID betekende een echt keerpunt, met de overname van het atelier Tour & Taxis en een groeiende vraag. Benjamin Tollet, een zoon van de kunst, kwam het team versterken. Wat begon als een buurtproject is uitgegroeid tot een ware emancipatiebeweging - wat een succes!

In de loop der jaren zijn ook andere evenementen rond de fiets georganiseerd: fietsapéros, debatten, workshops, cursussen, opleidingen, optochten, de Light Your Bike feestavonden in oktober. De eerste Light Your Bike vond plaats in oktober 2017, met twee opmerkelijke herhalingen in 2018 en 2019.

Door het grote aantal activiteiten (en fietsen) groeide de behoefte aan een plek om fietsen te stallen, onderhoud uit te voeren en vergaderingen te houden. Deze mogelijkheid werd geboden door het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, dat de oprichting van een participatieve fietswerkplaats in de kelders van Tour & Taxis financieel ondersteunde. Een nieuwe fase was aangebroken! Tientallen vrijwilligers sloten zich enthousiast aan bij het project dat, na een drachtfase en onder begeleiding van CyCLO, in de lente van 2020 het levenslicht zag. De eerste bijeenkomst op de fietswerkplaats vond begin november 2019 plaats. Het waren kovidische tijden, dus onze inhuldiging op 10 maart 2020 werd uitgesteld.

2020 Barak'à Fiets: Aan de andere kant heeft een team van zeer toegewijde vrijwilligers, gecoördineerd door Edoardo Luppari, de eerste mobiele deconfinement fietswerkplaats opgezet: Barak'à Fiets. Een zomer in de frontlinie en honderden gerepareerde fietsen - het enthousiasme was er! Aan het einde van het jaar hadden we tijd om een fietstentoonstelling te organiseren als onderdeel van het kunstenaarsparcours. De tweede lockdown begon diezelfde avond! De doe-het-zelf-workshops op dinsdagavond konden echter onder zeer strenge voorwaarden doorgaan.

2021 Een jaar van consolidatie en empowerment. Les Hirond'ELLES haalde de krantenkoppen, de participatieve werkplaats en haar team van vrijwilligers groeiden in een indrukwekkend tempo, Barak'à Fiets bewees haar waarde tijdens een lange zomer tussen de Rue d'été en Tour & Taxis, en de tweede Kidical Mass in Brussel (1080) begon een lang verhaal!

Op 25 november werd voor een groep van meer dan 40 mensen de ASBL MolemBIKE geboren. Een echt succes, maar ook een uitdaging. Het verklaarde en consensuele doel was om de vereniging Centre Communautaire Maritime autonoom te maken, waar het beheer minder gemakkelijk was geworden - om administratieve, logistieke en politieke redenen - met behoud van een structureel partnerschap met onze "moedermaatschappij". In september bezochten verschillende autoriteiten MolemBIKE en Les Hirond'ELLES: de federale minister van Mobiliteit en vicepremier Georges Gilkinet, en Sarah Schiltz, staatssecretaris voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Gelijke Kansen en Diversiteit.

2022 MolemBIKE wordt volwassen, vindt zijn plaats en ontwikkelt zijn netwerk in samenwerking met andere projecten om mensen in het zadel te krijgen en toegang te geven tot fietsen. Dit is het jaar waarin het VeloLa[e]ken-project van start gaat, met onze samenwerking met Pro Velo, CyCLO en Ride Your Future ASBL. Een topmonteur voegt zich bij ons team: de Colombiaan Mauricio Forero zorgt - onder andere - voor de fietsen van Hirond'ELLES en geeft tegelijkertijd een professionelere vorm aan de werkplaats. De groep vrijwilligers krijgt steeds meer vertrouwen in het decentrale beheer en de organisatie van de werkplaats. Er is een stagiaire bijgekomen: Léna Dumontier, en een "oude" bekende: Joëlle Carpentier heeft zich in november bij ons gevoegd als mecanicien. In september bracht minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt ons een bezoek. In oktober organiseert de werkplaats zijn eerste "Fête de la Rustine" en in november houden we onze tweede tweedehandsbeurs "made in MolemBIKE"!

Wordt vervolgd...

Spring naar de inhoud